28 Haziran 2014 Cumartesi

Ramazan Gelmiş Hoşgelmiş :)

İftar denilince hep ağır yemekler, uzun süreli hazırlıklar gelir aklıma..
- Hafif, lezzetli ve pratik seçenekler!! Tabi ki siz kazandınızzz!!

1. GÜN İFTAR MENÜSÜ

Bu Menüde; Çorba+Kebap+Salata+Tatlı var.

ADI: Bizi Mutlu Et Menüsü!

HAZIRLANIŞI: 15dk (pişirme süresi değişebilir ama o fırının işi bizim değil)

Çorbam İçin (tavuk sulu şehriyeli çorba)

1 yk Un

2 yk Zeytinyağı

1/2 litre Süt

2 Adet Tavuk Bulyon

1 çb Şehriye

Biraz su, tuz ve baharatlar..

Ana Yemeğim için (Patlıcan Kebabı)

4 Adet Tombul Patlıcan

1/2 kg Köftelik Kıyma (köfte harcı ya da soğan maydanoz ekmek felan)

3 Adet Domates

Tuz ve baharatlar..

Salatam İçin (Közlenmiş Sebze Salatası)

2 Adet Kırmızı Biber

2 Adet Patlıcan

Sarımsaklı Yoğurt

Tatlım İçin (Kahveli Granitas)

2 sb Su

1 (tepeleme dolu) yk Hazır Kahve

3 tk Şeker

1 Paket Kremşanti

Kremşanti için süt (genelde 1/2kg oluyor)

YAPILIŞI:

Fırını 200 dereceye ayarlayarak açın. Bir tepsiye 2 adet patlıcanı ve 2 adet biberi (hızlı olması için bir kaç parçaya bölebilirsiniz) koyarak fırına yerleştirin. Ocağın en küçük gözüne bir tencere yerleştirin ve o ısınırken patlıcanlarınızı yıkayın. tencereye 2 yk zeytinyağı ve 1 yk unu koyun.

**Öneri:Zeytinyağını asla önceden ısıtmayın ve az kullanmayın. Un soğuk yağda kolay pişer ve hiç topaklanmaz.Ayrıca sıcak una soğuk süt yada süt eklerseniz de topak belasına hiiç bulaşmazsınız :)

Patlıcanlarınızı iri halkalar halinde doğramaya başlayın ve ocaktaki unu arada bir karıştırın. Un sararmaya başladığında üzerine sütü boşaltın ve iyice karıştırın. Süt ısınırken istediğiniz miktarda suyu da çorbaya ekleyebilirsiniz. Patlıcanları doğrama işini bitirin ve kıymanızı derin bir kaba alın. Üzerine köfte harcını koyup karıştırın.

**Öneri: Bir çok köfte harcı galeta unu, sarımsak ve soğan tozları kimyon karabiber gibi doğal içeriklidir. Eğer bu tip bir harç bulursanız 2 dk içinde köfteniz hazır olur.. Haa 'Ben klasik takılırım kardeş!' diyorsanız, iftara yetişmek için 3 saat öncesinden mutfağa bekleriz sizi efendim..

Köfte baharatlarını iyice çekmek için kenarda biraz bekleyedursun bizim çorbamıza tavuk bulyonu  ve şehriyeyi koymamız gerekiyor. Bunları ekleyin ve arada karıştırarak altı kısık halde çorbayı ocakta bırakın tıkırdasın artık..

2 bardak suya hazır kahvenizi ve şekeri ekleyip karıştırın. Geniş bir kap bulun (kare borcamlar bu iş için mükemmel oluyor), karışımı kabın içerisine boşaltın ve dondurucuya koyun.

Hazır olan köftenizden patlıcanlarınızın büyüklüğüyle uyumlu parçalar kopartın ve top şeklinde yuvarlayın. (Ben genelde 1 adet patlıcan 1 adet köfte şeklindeki klasik dizin sırasında köfte yuvarlıyorum.) Mini fırın tepsisinde bu dizme işlemi yaklaşık 3 dk sürüyor. Büyük bir fırınınız varsa 5-10dk arası işiniz var demektir.Domatesleri de rendeleyip yada dilimleyip tepsinin üzerine diziyoruz. Biraz su veya önerideki sosu ekleyebilirsiniz.

**Öneri:Ben genelde domatesi yıkayıp robota atıyorum. Ayrıca 1/2 soğan, 5-6 diş sarımsak, 1 tk salça, tuz, karabiber, kekik ve hafif kimyonda ekliyorum. Yarım dk da harika bir sos oluyor.

Yaklaşık 7dk da közlenmiş olan patlıcan ve biberi fırından alıp yerine kebabı koyuyoruz.Çorbamızın altını kapatıyoruz. Ve közlenmiş sebzelerimizi ince doğrayıp bir tabağa alıyoruz.

Böylece yaklaşık  dk da yemeklerin yapılışı bitmiş oldu. Kebap ortalama 35-40 dk kadar pişecek. Bu arada ramazana özel sofra sunumu hazırlayabilir ya da dışarı çıkıp o mis gibi pidelerden alabilirsiniz.

Ben son 10dk da kremşanti çırpmanızı, donmuş kahveli granitasınızı çatal yardımıyla parçalayıp servis kaplarınıza almanızı ve üzerine 1'er kaşık krem şanti ekyip dondurucuya geri bırakmanızı tavsiye ediyorum. Bu işlem yaklaşık 6dk sürecek ve kalan 4 dk çorbaları koyup yemeği fırından almanıza ve sofraya oturmanıza yetecek kadar uzun..

Afiyet Olsun.. Hayırlı Ramazanlar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder